Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelkaka med citron

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Äppelkaka

  • 150 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mandellikör
  • 1 st citron, rivet skal
  • 2 tsk mynta, eller citronmeliss hackad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 st äpplen, skalade och grovrivna

Dekoration:

  • 50 g pinjekärnor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.
  3. Rör smör och strösocker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig. Tillsätt mandellikör, citronskal, mynta och vaniljsocker.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt de rivna äpplena och rör om. Bred ut smeten i formen och strö över pinjekärnorna.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan den tas ur formen.