Logga in här

Lättlagad äppelkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 38 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 150 g smör
  • 150 g socker
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 äpplen
  • 1-2 msk citronsaft
  • 1-2 msk florsocker
  • myntablad

Till servering

  • vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås

Så här gör du

  1. Sätt ugnen 175 grader. Vispa ihop smör och socker vitt och pösigt, använd gärna köksmaskin monterad med en visp. Vispa i vanilj och kardemumma. Tillsätt ägget och vispa ihop. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vispa till en slät smet.
  2. Lägg och bred ut smeten i en ugnssäker form.
  3. Skär äpplen i 4 klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i skivor. Ringla över citronsaft. Stick in äpplena i smeten. Pudra över hälften av florsockret och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.
  4. Låt svalna ca 30 minuter. Garnera med resten av florsockret och myntablad.
  5. Servera med tillbehören.