Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelfylld karré med steklök & sky

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 2–3 äpplen
  • 1 skiva bacon eller 2 skivor chorizokorv
  • 3 msk smör
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl torkade tranbär eller russin
  • 2 msk persilja, hackad

Karré:

  • 1 bit fläskkarré, cirka kg
  • salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 250 g steklök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färska rosmarinblad eller ½ tsk torkad rosmarin
  • 1–2 dl höns- eller köttbuljong

Till servering:

  • rosmarinkvistar
  • flingsalt
  • kokt potatis, gärna pressad

Så här gör du

  1. Börja med fyllningen: Skala och finhacka löken. Klyfta, kärna ur och skär äpplen i små tärningar. Finhacka baconskivorna.
  2. Fräs löken i smöret i cirka 3 minuter. Ta pannan från värmen. Blanda i resten av ingredienserna till fyllningen och låt kallna.
  3. Karré: Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett cirka 10 centimeter djupt snitt längs med karrén så att det bildas en ficka.
  4. Gnid in karrén med salt, peppar och vitlök. Lägg fyllningen i ”fickan” och bind ihop steken med ett steksnöre. Slå in steken i folie och lägg i en långpanna. Stek i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  5. Skala löken under tiden. Blanda löken med oljan och rosmarinen.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Ta ut formen ur ugnen, ta bort folien och lägg tillbaka köttet i formen. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.
  7. Lägg löken runtom. Häll buljongen över köttet. Sätt formen i nedre delen av ugnen i ytterligare cirka 30 minuter eller tills termometer visar cirka 72 grader. Vänd löken och ös köttet med buljongen 3–4 gånger under tiden.
  8. Ta upp steken och låt den vila i 10–15 minuter innan den skärs upp.
  9. Garnera köttet med löken, flingsalt och rosmarinkvistar. Koka upp skyn från formen och servera tillsammans med kokt potatis.