Logga in här

Äppelflarn med kolasås – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm flingsalt
  • 1 msk strösocker
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 kylskåpskallt ägg

Fyllning

  • 5 äpplen
  • 1 msk färskpressad citrinsaft
  • 1 msk smält smör
  • 3-4 msk florsocker
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2-3 krm flingsalt
  • 1 tsk malen kanel

Kolasås ca 3 dl

  • 2 1/2 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk smör

Så här gör du

  1. Mixa ihop mjöl, salt och socker i en matberedare monterad med en kniv.
  2. Tillsätt smöret, skuret i tärningar och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.
  3. Fyllningen. Skär äpplen i klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i skivor. Sätt ugnen på 200°.
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna, till ett oval flanbotten, ca 28 cm x 30 cm.
  5. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen, lämna en 6 cm bred degkant runt om. Pensla äppelskivorna med smöret och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten och pensla den med ägget. Smula flingsaltet över pajkanten.
  6. Grädda flanen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.
  7. Låt svalna och pudra över resten av florsockret och kanel över äppelfyllningen. Servera med kolasås.
  8. Gör kolasåsen så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.