Äppelbullar med kolasmak och mandel

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
24 stycken
Deg
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk, 3%
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 75 g rumsvarmt smör
- 9 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g mjukt smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 2 äpplen
Pensla med
- 1 uppvispat ägg
Garnera med
- 50 g mandelspån
Så här gör du
- Smula jästen i degbunken till en köksassistent och tillsätt litet av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
- Tillsätt smöret i klickar, salt, socker, kardemumma och ⅔ av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen i cirka 10 minuter tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
- Fyllning: Blanda samman smör och muscovadosocker till fyllningen. Kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och skiva dem tunt. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla den till en rektangulär platta. Bred på smör- sockerblandningen. Fördela äppelbitarna ovanpå.
- Rulla samman degen från långsidan. Skär degen i 2 centimeter breda bitar. Fäst änden på varje bulle på undersidan och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler. (Sikta över florsocker vid serveringen.)

Du kanske även gillar
Populära recept