Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelbullar med kolasmak och mandel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 äpplen

Pensla med

  • 1 uppvispat ägg

Garnera med

  • 50 g mandelspån

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken till en köksassistent och tillsätt litet av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
  2. Tillsätt smöret i klickar, salt, socker, kardemumma och ⅔ av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen i cirka 10 minuter tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
  3. Fyllning: Blanda samman smör och muscovadosocker till fyllningen. Kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och skiva dem tunt. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla den till en rektangulär platta. Bred på smör- sockerblandningen. Fördela äppelbitarna ovanpå.
  4. Rulla samman degen från långsidan. Skär degen i 2 centimeter breda bitar. Fäst änden på varje bulle på undersidan och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler. (Sikta över florsocker vid serveringen.)