Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppel- och saffransbriocher

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Lyxiga äppelbriocher passar fint till julbordet.

Ingredienser

12 briocher
  • ¼ pkt färskjäst, cirka 12,5 g
  • 1 dl ljummet vatten, 37 grader
  • ¼ tsk salt
  • ½ krm saffran
  • cirka 6 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 2 ägg

Äppelgarnering:

  • 2 röda äpplen
  • 1 msk smör
  • 3-4 rosmarinkvistar

Pensling:

  • 1 ägg

Så här gör du

  1. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, saffran och 2 dl av vetemjölet. Arbeta till en lös deg. Jäs degen övertäckt cirka 30 min.
  2. Rör ihop smör och socker. Rör i äggen, ett i taget. Arbeta in det i den jästa degen.
  3. Tillsätt resten av vetemjölet (3-4 dl i omgångar) och arbeta ihop till en smidig deg, cirka 5 minuter.
  4. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg dem i bullformar och ställ på en plåt. Jäs bröden övertäckta cirka 30 minuter. Förbered äppelgarneringen under tiden.
  5. Skär äpplen i skivor och fräs dem i smör cirka 5 minuter. Klipp rosmarinen i 12 små kvistar.
  6. Värm ugnen till 250 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Toppa med äppelskivorna och rosmarinkvistarna och grädda ytterligare 2-3 minuter. Låt svalna på ett galler utan bakduk.