Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppel- & ­
hasselnötsbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6-7 bröd
  • Dag 1: Vetesurdeg:

  • 2 ,5 dl ljummet vatten
  • 250 g (4 dl) vetemjöl
  • 20 g surdegsstart (se grundrecept)
  • Dag 2:

  • 470 g vetesurdeg (från dag 1)
  • 1 vatten
  • 1 600 g (2,7 l) vetemjöl
  • 200 g (3,5 dl) rågmjöl
  • 35 g (1,5 msk) havssalt
  • 5 g jäst
  • 100 g (1,5 dl) torrostade hasselnötter
  • cirka 2 normalstora äpplen, (220 g) tärnade bitar

Så här gör du

  1. Dag 1:

  2. Blanda ingredienserna till vetesurdegen.
  3. Dag 2:

  4. Blanda vetesur­­degen med vatten, vetemjöl, rågmjöl, havssalt och jäst. Knåda till en smidig deg. Tillsätt hasselnötter och äpplebitar.
  5. Låt degen vila i minst 1 timme. Vik degen 1-2 gånger under degvilan.
  6. Dela degen i cirka 500 grams bitar och forma till avlånga bröd. Jäs till nästan dubbel storlek.
  7. Snitta och sätt in i ugn på ingångstemperatur 250 grader. Sänk till 230 grader. Baka i cirka 30 minuter.