Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apfelstrudel – recept på klassisk äppelstrudel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 49 st har redan röstat

Ingredienser

4 bitar
  • 7-8 ark filodeg, färska plattor
  • 75 g smör, smält
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 8 äpplen
  • 2 msk smör
  • 3-4 msk socker
  • 1 dl gula russin

Till servering

  • crème fraiche eller glass
  • eventuellt lavendelblommor (ekologiskt odlade)

Så här gör du

  1. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Fräs halvmjuka­ i smör­ i cirka 5 minuter. Strö över socker.­ Blanda i russin. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut ett filodegsark på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med det smälta smöret. Lägg på det andra arket. Pensla med smöret. Fortsätt på samma sätt med resten av plattorna.
  3. Bred ut äppelfyllningen på och rulla ihop degen från kortsidan som en rulltårta, ej för hårt.

  4. Pensla rullen med äggulan. Strö över socker.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna och skär i bitar med en vass kniv.
  6. Servera med crème fraiche eller vaniljglass. Garnera med lavendel.