Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsinlikör

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 sats
  • 2 st apelsiner
  • 3 dl florsocker
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st bittermandel
  • 1 st stjärnanis
  • 75 okryddat brännvin, t ex brännvin special
  • 0,5 dl konjak

Sockerlag:

  • 5 dl florsocker
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  1. Borsta apelsinerna noga i varmt vatten. Skär dem tunt med en potatisskalare, undvik det vita. Varva apelsinskal och florsocker i en glasburk.
  2. Klyv vaniljstången på längden.
  3. Krossa bittermandeln med baksidan på knivskaftet.
  4. Lägg i vaniljstång, bittermandel och stjärnanis i burken och häll på brännvin och konjak.
  5. Sätt på locket och låt stå och dra i 3 veckor. Snurra burken lite då och då så att sockret löser sig.
  6. Efter 3 veckor kokar du en sockerlag av florsocker och vatten.
  7. Sila likören. Smaka av med sockerlagen, lite i taget, den får inte bli för söt.
  8. Häll upp på rena flaskor och sätt på ett lock.
  9. Lagra likören, den är färdig att dricka efter 2–3 månader, men låt den gärna lagra 5–6 månader