Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsinkyckling i ugn

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 31 st har redan röstat

En kyckling med knaprigt och gott skinn. För att få en riktigt saftig och god kyckling är det viktigt att få in smöret under skinnet. Tid: 20 minuter + cirka 1 timme i ugn.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 hel färsk kyckling, gärna majskyckling
  • 1 1/2 apelsin
  • 1 1/2 citron
  • 2 lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 1/2 chili
  • 5 kvistar rosmarin
  • 1 rågad tsk salt + flingsalt
  • svartpeppar
  • 50 g rumstempererat smör

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör samman rivet skal från apelsin och citron med smör, finhackad rosmarin, 2 finhackade vitlöksklyftor, vanligt salt, svartpeppar och finhackad chili.
  3. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen och försök få det spritt över hela kycklingen. Ta lite av smöret och gnid in kycklingen runtom och avsluta med flingsalt och mer svartpeppar.
  4. Skala lök och morot och skär i grova bitar. Skär apelsin och citron i skivor. Krossa vitlöken och lägg tillsammans med apelsin- och citronskivor, lök och morot i en ugnsfast form med lite rosmarin.
  5. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen och sänk till 175 grader. Baka i cirka 1 timme tills kycklingen är genomlagad och släpper ifrån sig klar köttsaft när du sticker i den med en kniv. Servera med en god sallad och gott bröd.