Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsindoftande mördegskakor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 kakor

1 sats mördeg

  • 1-2 apelsiner, rivet skal
  • 150-200 g vit choklad
  • 1-1 1/2 dl torkade tranbär
  • 1-1 1/2 dl pistagenötter
  • 200 g smör
  • 4 1/2 dl mjöl
  • 1 äggula (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg. Lägg sedan degen i kylen i plastpåse eller täck med folie i cirka 30 minuter.
  2. Kakorna ska gräddas i cirka 10 minuter beroende på storlek, tjocklek och smaksättning. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler och slutligen ska de förvaras i en lufttät burk. 1. Tvätta och torka apelsinen. Riv skalet fint och blanda snabbt med mördegen. 2. Klä en form i cirka 25x25 cm med bakplåtspapper. Kavla eller tryck ut degen i formen.
  3. Låt degen vila kallt övertäckt med plast i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den blivit gyllengul.
  5. Smält under tiden den vita chokladen i ett vattenbad, låt inte vattnet koka för då blir vit choklad lätt grynig. Det går bra att mikra den på låg värme. Rör om ibland.
  6. Hacka nötter och tranbär grovt. 7. När mördegskakan är klar och har svalnat något, smeta ut chokladen. Strö över frukt- och nötblandningen. Låt kakan stelna.