Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsinkaka med tosca

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 73 st har redan röstat

Ingredienser

24 bitar
  • 200 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ekologisk apelsin, rivet skal
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa

Tosca

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 180 g krossat mandelspån

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.
  3. Häll smeten i långpannan, med två bakplåtspapper, som ligger omlott och täcker kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.
  4. Tosca: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i krossat mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Grädda tills den fått fin färg i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor eller trekanter.
2 kommentarer om "Apelsinkaka med tosca"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Stephanie Green

      Hej Stephanie! 30 x 35 centimeter, jag förtydligar receptet så att det står med. Allt gott, Mitt kök-redaktionen