Apelsin- och aprikosspäckad skinka

Ingredienser
1 portion
- 1 rimmad benfri skinka, 2 1/2-3 kg
- rivet skal av tre ekologiska apelsiner
- 300 g torkade aprikoser (blötläggs dagen före)
- ugnsfolie
Glasering:
- 300-400 g aprikosmarmelad
- 150 g stark senap, Dijon
- en kvist färsk rosmarin
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hälften av aprikoserna med en stavmixer till en fast puré, blanda i apelsinskalet. Skölj skinkan i kallt vatten. Torka med hushållspapper. Gör ett kryss i svålen, stick in en köttermometer.
- Använd ett rundstavigt brynjärn eller en lös pinne till en brödkavel och gör tre hål genom skinkan först från ena kortändan och sedan från den andra.
- Pilla in purén och tryck in den med hjälp av baksidan på en trägaffel.
- Dra av två rejäla bitar folie och placera skinkan på mitten. Skär apelsinerna i halvmånar och lägg vid sidan av skinkan. Lägg resten av aprikoserna på samma vis. Knyt ihop folien omsorgsfullt med ändbitarna uppåt så att termometern kan titta ut. Sätt in i ugnen 50-60 minuter per kilo eller tills termometern visar 75 grader.
- Glasering: Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Skär av svålen, torka skinkan torr med hushållspapper. Sätt skinkan på galler i en långpanna. Snitta fettet i ett rutmönster, 3x3 centimeter.
- Smält aprikosmarmeladen i en kastrull. Blanda i senapen. Lägg på aprikosglaseringen över skinkan. Sätt den i ugnen i cirka 10 minuter. Låt den svalna något innan den skärs upp. Strö gärna över lite färsk rosmarin.

Du kanske även gillar
Populära recept