Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsin- och aprikosspäckad skinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 portion
  • 
1 rimmad benfri skinka, 2 1/2-3 kg
  • 
rivet skal av tre ekologiska apelsiner

  • 300 g torkade aprikoser (blötläggs dagen före)

  • ugnsfolie


Glasering:


  • 300-400 g aprikosmarmelad

  • 150 g stark senap, Dijon

  • en kvist färsk rosmarin

Så här gör du

  1. 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hälften av aprikoserna med en stavmixer till en fast puré, blanda i apelsinskalet. Skölj skinkan i kallt vatten. Torka med hushållspapper. Gör ett kryss i svålen, stick in en köttermometer.

  2. Använd ett rundstavigt brynjärn eller en lös pinne till en brödkavel och gör tre hål genom skinkan först från ena kort­ändan och sedan från den andra.
  3. 
Pilla in purén och tryck in den med hjälp av baksidan på en trägaffel.
  4. 
Dra av två rejäla bitar folie och placera skinkan på mitten. Skär apelsinerna i halvmånar och lägg vid sidan av skinkan. Lägg resten av aprikoserna på samma vis. Knyt ihop folien omsorgsfullt med ändbitarna uppåt så att termo­metern kan titta ut. Sätt in i ugnen 50-60 minuter per kilo eller tills termometern visar 75 grader.

  5. Glasering: Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Skär av svålen, torka skinkan torr med hushållspapper. Sätt skinkan på galler i en långpanna. Snitta fettet i ett rutmönster, 3x3 centimeter.

  6. Smält aprikosmarmeladen i en kastrull. Blanda i senapen. Lägg på aprikos­glaseringen över skinkan. Sätt den i ugnen i cirka 10 minuter. Låt den svalna något innan den skärs upp. Strö gärna över lite färsk ­rosmarin.