Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Apelsin- & 
hasselnöts-
scones

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 stycken
  • 6 1/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 175 g smör
  • 1 1/2 dl socker, gärna ljust muscavadosocker
  • 1/2 tsk rivet apelsinskal
  • 1-1 1/2 dl hasselnötter, grovhackade
  • 1 dl russin (blötlagda i vatten eller likör, som grand marnier)
  • 2 dl mjölk eller yoghurt
  • 1 ägg, uppvispat
  • eventuellt kanderat apelsinskal till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg russinen i en skål och tillsätt lite vatten eller likör. Låt dra cirka 10-15 minuter.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en rymlig skål. Blanda därefter smöret, skuret i små kuber, med socker och apelsinskal. Blanda apelsinsmöret med mjölblandningen.
  3. Tillsätt hasselnötterna, de blötlagda russinen och mjölken eller yoghurten. Rör om ordenligt och dela degen i 8 bitar som du plattar till och formar till rundlar. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Garnera eventuellt med lite kanderat apelsinskal.
  4. Baka sconesen i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Prova med en sticka. ­Servera med smör och lite god sylt.