Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ansjovistårta med äpple och gräslök

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Botten:

  • 75 g smör
  • 200 g kavring

Fyllning:

  • 1 burk ansjovisfiléer, 125 g
  • 1 st gul lök
  • 1 dl äpple, i små tärningar
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 3 dl gräddfil
  • 250 g kesella
  • 2 msk ansjovisspad
  • salt
  • nymalen peppar
  • 4 st gelatinblad

Till garnering:

  • hackad gräslök
  • äppelskivor
  • pressad citronsaft

Så här gör du

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare.Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna.
  2. Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
  3. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet. Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
  4. Blanda ansjovis, lök, äpple, gräslök, gräddfil, kesella och ansjovisspad. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på mycket svag värme. Tillsätt 3 msk av ansjovisröran i kastrullen och rör ut med gelatinet. Häll över gelatinsmeten i ansjovisröran och blanda noga.
  6. Häll fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Strö över rikligt med hackad gräslök vid servering och garnera med äppelskivor som gnidits in med citronsaft.