Ansjovistårta med äpple och gräslök

Tina Axelsson
Ingredienser
8 bitar
Botten:
- 75 g smör
- 200 g kavring
Fyllning:
- 1 burk ansjovisfiléer, 125 g
- 1 st gul lök
- 1 dl äpple, i små tärningar
- 0,5 dl gräslök, hackad
- 3 dl gräddfil
- 250 g kesella
- 2 msk ansjovisspad
- salt
- nymalen peppar
- 4 st gelatinblad
Till garnering:
- hackad gräslök
- äppelskivor
- pressad citronsaft
Så här gör du
- Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare.Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna.
- Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
- Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet. Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
- Blanda ansjovis, lök, äpple, gräslök, gräddfil, kesella och ansjovisspad. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på mycket svag värme. Tillsätt 3 msk av ansjovisröran i kastrullen och rör ut med gelatinet. Häll över gelatinsmeten i ansjovisröran och blanda noga.
- Häll fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Strö över rikligt med hackad gräslök vid servering och garnera med äppelskivor som gnidits in med citronsaft.

Du kanske även gillar
Populära recept