Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ankbröst med potatisgratäng och rödvinssky

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

En riktig festrätt! Förbered genom att göra klart sås och potatisgratänger och värm en stund före servering. Köttet kan brynas i förväg men stekas klart i ugnen strax före servering.

Läs också: Här hittar du alla recept du behöver för att laga en perfekt nyårsmiddag

Ingredienser

4 portioner
  • 2 ankbröst
  • ½ färsk timjan
  • salt och nymalen svartpeppar

Potatisgratäng

  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 3 dl gräddmjölk
  • 100 g chèvre
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör till formarna

Rödvinssky

  • 2 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 dl rödvin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • eventuellt maizena
  • smör att blanka av med

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Snitta rutor på fettsidan av ankbrösten. Lägg dem i kall stekpanna och stek cirka 5 minuter. Vänd och stek ytterligare 2 minuter. Krydda, lägg timjankvistarna på köttet och stek klart i ugnen till 60-62 grader. Låt köttet vila 10 minuter i folie innan du skär upp det.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en kastrull med gräddmjölk och kryddor. Koka på svag värme i 10 minuter. Smula ner chèvren och häll över i smorda portionsformar. Grädda i 225 grader cirka 25 minuter.
  3. Fräs schalottenlöken i smör. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Låt koka och reducera till hälften. Sila såsen, smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena. Vispa i en klick smör precis före servering.