Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Anka med ugnsrostade rotfrukter – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Ugnsrostade rotfrukter:

  • 4 morötter, lila eller vanliga
  • 4 rödbetor, gulbetor eller polkabetor
  • 4 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 rejäla kvistar timjan eller rosmarin
  • flingsalt

Ankbröst:

  • 2 ankbröst
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 msk dadelsirap
  • smör

Mangold:

  • 1 röd mangold
  • 1 rödlök

Till garnering:

  • 1 granatäpple, kärnorna
  • 2 fikon (i klyftor)
  • shisokrasse

Så här gör du

  1. Skär rotfrukterna i klyftor. Lägg i en långpanna och vänd runt i oljan. Sätt in i ugnen på 225 grader i 5 minuter.
  2. Ta ut plåten och lägg på rödlöken, vitlöksklyftorna och örterna. Strimla rödlöken och vänd runt med rotfruk­terna. Ställ tillbaka in i ugnen i 15–20 minuter, tills rotfrukterna känns mjuka. Ta ut plåten och strö salt över rotfrukterna.
  3. Ankbröst: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av ankbrösten och torka torrt med hushållspapper. Skär skåror i ett rutmönster på fettkappan med en vass kniv.
  4. Stek först ankbrösten i en torr stekpanna med kappan neråt, vänd sedan och stek på andra sidan några minuter tills de fått fin färg. Sätt in i ugnen i cirka 5 minuter, innertempera­ turen ska vara 52 grader.
  5. Ta ut ankbrösten och glasera med dadelsirap. Sätt tillbaka i ugnen i ytter­ligare ett par minuter. Vira in i folie och låt vila i 10 minuter.
  6. Mangold: Strimla mangolden, spara ett par blad till garnering. Skär rödlöken i tunna klyftor. Stek allt i smör, salta och peppra.
  7. Lägg upp allt på ett stort fat. Skiva upp ankan och lägg överst. Strö på granat­ äppelkärnor och lägg på fikonklyftor. Strö över shisokrasse.