Logga in här

Ångad lax med brynt smör, dillolja och romsås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

2 portion
  • 380 g färsk lax
  • 8 st delikatesspotatis (eller färskpotatis vid säsong)
  • 1 st fänkål
  • 1 knippe dill
  • 1 st citron
  • 3 dl Creme fraîche
  • 1 burk stenbitsrom
  • 1,5 dl rapsolja
  • 100 g smör
  • salt

Så här gör du

  1. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och salt, behåll skalet på.
  2. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ångkorg (jag använder en i bambu gjord för dumplings men det går bra med ångkorg eller vad som) och ställ ovanför potatiskastrullen när potatisen kokat i 5 min. Laxen är klar på ca 7 min vilket borde vara samtidigt som potatisen blir klar.
  3. Dillolja: Ta lite av dillen samt skär av alla själkar och lägg i en bunke. På med olja och 1tsk salt och mixa tills slät.
  4. Romsås: Blanda creme fraich, en halv citron och rivet citronskal från en halv citron. Vänd sedan i romen och smaka av med salt.
  5. Lägg smöret i pannan och bryn till gyllene
  6. Hyvla fänkål tunt och blanda med dillen som topping. Njut!