Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ananaskaka upp och ner

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

  • En rund ugnsfast form ca 20 cm.
  • 4 msk ljus sirap
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 85 g smör
  • 2 msk mjölk
  • ananas på burk med spad (tillräckligt för att täcka formen)
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 ⁄2 tsk riven muskot
  • 1 ⁄2 tsk malen kanel
  • liten nypa salt

Så här gör du

  1. Om ni använder rå frukt, koka den i sirapen i ca 15 minuter innan ni slår på smeten.
  2. Värm ugnen till 180°C, häll sirapen i botten av formen och ordna frukten så att det helt täcker i överlappande skivor, slå även på lite av spadet från burken.
  3. Värm i ugnen tills sirapen bubblar och delar av spadet kokar bort.
  4. Samtidigt vispa smör och socker, tillsätt ägg och sedan salt, mjöl och kryddor gradvis under omrörning tills allt har blandats väl. Om smeten är för tjock, tillsätt mjölken. Sprid smeten jämnt över den varma frukten och sirapen, och baka i ugnen ca 20-30 minuter tills en spett kommer ut rena. Låt svalna och kör en kniv runt kanterna, sätt en större platta ovanpå och vält så att frukten är på toppen