Granola – enkelt och gott recept

EXPRESSEN
Ingredienser
20 portioner
- 8 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)
- 2 dl kruskakli eller vetekli
- 2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning
- 1 dl linfrön
- 2 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)
- 2 dl vatten
- 2 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma, för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor)
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
- 1 msk honung
- 150-200 g torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)
Så här gör du
- Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
- Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
- Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
- Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.
10 kommentarer om "Granola
– enkelt och gott recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
öländsksmula
Minskar man socker- och sirapsmängden med hälften blir granolan perfekt.
Helena Penntoft
Säkert mkt gott. Men skriv inte i inledningen att det är mkt enkelt.
Denna enormt långa lista på indegrienser, gör att man bara vill stänga av på en gång.
Helena
JoannaLj
Fantastiskt gott! En klar favorit hemma hos oss?
Mitt Kök
Hej Joanna, kul att du gillade det! Hälsningar Mitt kök-redaktionen
Daggan
Supergott och enkelt att göra. Jag har minskat sirap och socker till hälften, det smakar lika bra.
Mitt Kök
Hej!
Tack för ett bra och användbart tips, ha en fin helg!
Mvh,
Beatrice | Mitt kök
Doris Jonsson
Godaste granolan jag gjort. Halverade socker och sirap. Blev perfekt.
Mitt Kök
Hej och stort tack för din kommentar. Kul att du gillade granolan. Och du, liksom flera läsare, har valt att halvera mängden socker och sirap vilket verkar bli mycket lyckat. Tack för tipset. Mvh Mitt kök-redaktionen.
addelej
Har kört på det här receptet som bas flera gånger nu och blir lika nöjd varje gång. Enkelt att variera efter eget tycke och smak, och efter vad man har hemma! Stor tumme upp!
Mitt Kök
Vad kul att höra! 🙂
Mvh,
Beatrice | Mitt kök