Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

American apple pie

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Den här amerikanska äppelpajen bakas utan degbotten.

Ingredienser

6 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 2 msk isvatten
  • 1 msk äppelcidervinäger, kyld

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 1 msk smör
  • 1/2 citron, färskpressad saft
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 dl fast äppelmos
  • 1 dl russin (kan uteslutas)

Till pensling

  • ägg
  • strösocker

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och vinäger och kör tills degen formas till en boll. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt i cirka 30 minuter.
  2. Fyllning: Ta bort kärnhusen, skär äpplena i klyftor och skär klyftorna i skivor.
  3. Fräs äppelskivorna i smöret och citronsaften tills de mjuknar. Smaka av med socker. Blanda i äppelmos och russin. Låt fyllningen kallna.
  4. Lägg fyllningen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 24x24 centimeter. Sporra ut fyra remsor, cirka 4-5 centimeter breda, till gallret.
  5. Sporra resten av degen i smalare remsor, 3 centimeter breda, till kanterna.
  6. Lägg degremsorna på bakplåtspapper och låt vila kallt i cirka 15 minuter. Det blir lättare att arbeta med degremsorna när degen är kyld.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de breda remsorna som ett galler över fyllningen. Lägg de smalare remsorna som en kant runtom pajen och tryck till.
  8. Pensla gallret och kanten med uppvispat ägg och strö socker över.
  9. Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 35 minuter.