Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Alicias citrontarte

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portion

Pajdegen

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 7 msk kallt smör
  • 3 msk kallt vatten

Fyllningen

  • 8 msk smör
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl färskpressad citronsaft
  • 1,5 dl socker
  • 4 tsk citronzest (det yttersta skalet av citronen)

Så här gör du

  1. Blanda mjöl, socker och salt till degen.
  2. Skär i bitar av smöret och blanda i tills några smörbitar fortfarande syns. Häll i vattnet och blanda det försiktigt till degen blir som en boll som håller ihop.
  3. Dela degen i 2 bitar. Platta ut den lite till 2 rundlar , slå in dem i plastfilm och låt dem vila i kylen några timmar.
  4. Värm ugnen till 190 grader. Ta fram degen och arbeta den smidig, platta ut den i en pajform och se till att den täcker kanterna.
  5. Förgrädda pajskalet i ugnen i 15-20 minuter.
  6. Koka upp vatten i en kastrull. Rör smör och crème fraiche i en glasskål ovanför vattenbadet tills det smälter. Ta det åt sidan.
  7. Ta fram en ny större skål, vispa samman ägg, gulor och socker ovanför vattenbadet. Häll i citronsaften och fortsätt vispa i 3 minuter. Tillsätt citronskalet och ägg-blandningen och fortsätt blanda i 3 minuter.
  8. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 25 till 30 minuter tills den blir gyllenbrun och fyllningen har blivit fast.
  9. Låt pajen svalna i 15 minuter. Servera rumstempererad eller kall. toppa med grädde om du vill.