Logga in här

Älgstek med picklade grönsaker och viltsås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 1 1/2 kg älgstek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 malda lagerblad
  • 1 vatten
  • 1 msk korianderfrön
  • 5 morötter
  • 1 huvud blomkål
  • 2 rödlökar
  • 4 dl socker
  • 2 dl ättika
  • 1/2 rättika
  • 2 dl mörk öl
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 2 dl kalvfond
  • 3 dl grädde
  • 2 msk svartvinbärssylt
  • 2 msk matolja
  • svartpeppar
  • salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Pressa vitlök och blanda med lagerblad och matolja.
  3. Gnid in oljan i köttet och salta och peppra väl.
  4. Stek sedan med smör i en gjutjärnspanna tills steken har en jämn fin färg runtom.
  5. Lägg sedan köttet på ett galler och kör in i ugnen tills den får en innertemperatur på 58 grader.
  6. Koka upp vattnet med korianderfrön.
  7. Skala alla grönsaker.
  8. Skär löken i båtar, bryt ner blom­kålen i mindre buketter och morötterna i slantar.
  9. Koka grönsakerna i vattnet i 4 minuter.
  10. Dra sedan bort från värmen och vispa ner ättika och socker.
  11. Skär rättikan i tunna skivor och lägg ner i kastrullen.
  12. Låt de picklade grönsakerna svalna i kastrullen.
  13. Svetta strimlad lök med smör, tillsätt öl och reducera till hälften.
  14. Slå på kalvfond, grädde och svartvinbärssylt och koka ihop i 10 minuter.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Ta ut köttet och låt det vila i 20 minuter före servering.
  17. Skär upp köttet och lyft upp grön­sakerna från lagen och servera.