Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 184 st har redan röstat

Lättlagad älgstek med härliga smaker. Steken sköter sig i princip själv i ugnen! Ett underbart gott och mört recept att bjuda på under helgmiddagen, eller varför inte till nyår?

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg älgstek
  • 5 –6 rosmarinkvistar
  • salt
  • malen svart peppar
  • smör och rapsolja till stekning
  • bindgarn

Till servering

  • kokt potatis

Enbärs- och kantarellgryta

  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller eller trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 msk viltfond eller mörk oxfond
  • 3 enbär
  • 4 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk kinesisk soja
  • färsk timjan
  • 1 dl lingon
  • smör till stekning
  • eventuellt 2 tsk majsena

Lingonchutney

  • 1/2 silverlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 dl lingon
  • 1 äpple, skuret i tärningar
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/4 röd chili, spansk peppar, finhackad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.
  2. Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.
  3. Skär löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.
  4. Koka upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.
  5. Koka potatis.
  6. Fräs löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.
  7. Ta bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.
  8. Servera med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.