Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 235 st har redan röstat

Lättlagad älgstek med härliga smaker. Steken sköter sig i princip själv i ugnen! Ett underbart gott och mört recept att bjuda på under helgmiddagen, eller varför inte till nyår?

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg älgstek
  • 5 –6 rosmarinkvistar
  • salt
  • malen svart peppar
  • smör och rapsolja till stekning
  • bindgarn

Till servering

  • kokt potatis

Enbärs- och kantarellgryta

  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller eller trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 msk viltfond eller mörk oxfond
  • 3 enbär
  • 4 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk kinesisk soja
  • färsk timjan
  • 1 dl lingon
  • smör till stekning
  • eventuellt 2 tsk majsena

Lingonchutney

  • 1/2 silverlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 dl lingon
  • 1 äpple, skuret i tärningar
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/4 röd chili, spansk peppar, finhackad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. Bind upp steken med bindgarn. Stek köttet i smör och olja runtom tills det får en fin stekyta.
  2. Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter.
  3. Skär löken i tunna klyftor och stek i smör. Lägg löken åt sidan. Ansa och stek svampen, lägg tillbaka löken och häll på vatten och fond. Lägg i enbären.
  4. Koka upp och häll i grädden och soja. Låt grytan sjuda några minuter. Red eventuellt av med majsena utrört i lite kallt vatten. Strö över timjan och lingon.
  5. Koka potatis.
  6. Fräs löken på medelvärme i smöret i en kastrull. Lägg i alla övriga ingredienser och koka cirka 10 minuter. Låt chutneyn svalna.
  7. Ta bort bindgarnet från steken och skär upp steken i skivor.
  8. Servera med enbär- och kantarellgryta, lingonchutney samt kokt potatis.
3 kommentarer om "Älgstek med enbär- och kantarellgryta och lingonchutney"
  • Joanna von Bahr
    Joanna von Bahr

    Om man har en fryst älgstek hur länge bör det går i ugnen ungefär? 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Joanna von Bahr

      Hej Joanna! Det beror på hur stor steken är, lättast är att använda en digital termometer som säger till när köttet fått rätt innertemperatur. Då är det klart att ätas. Vi rekommenderar en innertemperatur på cirka 65 grader. Lycka till önskar Mitt kök-redaktionen!

      • Joanna von Bahr
        Joanna von Bahr
        svar till Mitt Kök

        Tack för svar! Är ca 1kg, bör det vara på 135 grader även då?