Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Älgskavsgryta med kantareller

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 pkt fryst älgskav, à 240 g
  • 2 msk smör
  • sal & peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde

Garnering

  • lingon, persilja

Potatispuré med Västerbottensost, 4 portioner

  • 600 g mandelpotatis eller annan mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt & vitpeppar
  • 2 dl finriven Västerbottensost

Så här gör du

  1. Halvtina köttet. Skala och skär löken i tunna klyftor. Ansa kantarellerna och dela de stora i mindre bitar. Stek köttet i en stekpanna med smör. Vänd och skav av tunna flagor av kött med stekspaden, vartefter det blir brynt. Salta och krydda med peppar­ och timjan.
  2. Tillsätt lök och kantareller och låt det bryna med köttet, 3 minuter. Strö över mjölet och späd med vatten och grädde. Rör om och låt grytan sjuda 5 minuter. Smaka av kryddningen. Garnera med lingon och persilja. Servera med potatispuré.
  3. Potatispuré med Västerbottensost: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter.­ Häll av vattnet och pressa potatisen.­ Tillsätt smör och mjölk efter hand och vispa med ballongvisp till en fluffig puré. Smaksätt med salt, vitpeppar­ och Västerbottensost.