Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Älgchili

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Servera gräddfil eller crème fraiche med lite paprikapulver till älgchilin. Nachos, riven ost och sallad passar också bra. Man kan även äta rätten med fullkornsris eller råris.

Ingredienser

4 portioner

Älgchili:

  • 600 g älgkött, grytbitar
  • smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 chipotlechili
  • 2 burkar kokta bönor, till exempel stora, vita bönor och kidneybönor

Till garnering:

  • färska örter

Tillbehör:

  • gräddfil eller crème fraiche
  • paprikapulver

Så här gör du

  1. Fräs köttet i smör i en gryta, salta och peppra. Lägg över köttet på ett fat.
  2. Skala och skär löken i bitar. Skala och hacka vitlöken, kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor.
  3. Fräs löken, vitlöken och paprikan i grytan. Lägg i köttet, häll på de krossade tomaterna och grönsaksbuljongen.
  4. Rör i paprikapulver, ketchup, tomatpuré och chipotlechilin.
  5. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1–1 ½ timme. Tillsätt eventuellt lite mer buljong eller vatten och rör om då och då.
  6. Skölj bönorna och tillsätt mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
  7. Plocka ur chipotlechilin ur grytan med en gaffel. Servera grytan direkt!
  8. Toppa med lite färska örter.
  9. Servering: Rör i lite paprikapulver i gräddfilen eller crème fraichen och servera tillsammans med grytan.