Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Alexandra larssons jubileumstårta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

30 bitar

Botten

  • 15 ägg
  • 540 g strösocker 
  • 240 g potatismjöl
  • 180 g vetemjöl
  • 35 g bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Passionsgrädde

  • 6 dl Vispgrädde
  • 6 st passionsfrukter

Mangomousse

  • 4 .5 gelatinblad
  • 4 färska mangofrukter
  • 135 g florsocker
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 ,5 dl Matlagningsyoghurt
  • 2 dl vispgrädde

Smultronmousse 

  • 10 dl smultron (färska eller frysta)
  • 6 st gelatinblad
  • 8 äggulor
  • 8 msk honung
  • 6 dl grädde

Marängsmörkräm 

  • 10 äggvitor
  • 495 g strösocker
  • Lite citronsaft
  • 500 g rumsvarmt smör
  • 4 ,5 tsk vaniljsocker
  • Ev smultronessens

Så här gör du

  1. Vispa ägg och socker på låg hastighet i ca 10 min, till riktig fluffig smet.
  2. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
  3. Sikta ner mjölkblandningen försiktigt i äggsmeten, och vänd ihop, tills dem precis går ihop, vänd så lite som möjligt.
  4. Klä in en av varje (12,5, 18, 26 i diameter) men bakplåtspapper i botten, och förläng sidorna med hjälp av papper på kanterna. Fyll 3/4 delar i varje form. Grädda på varmluft ca 20-40min, kolla med sticka när dom e klara. Ta ut och låt svalna något innan du lossar dom från formarna och vänder dom uppochner. Låt helst stå över natten.
  5. Vispa grädden till passionsgrädden, fast, pressa genom en sil, över passionsvätskan, och vänd samman. 
  6. Fyll en spritspåse och lägg i kylen så länge.
  7. Blötlägg gelatinbladen till mangomoussen i rikligt med kallt vatten ca 5 min.
  8. Skala och kärna ut mangon, mixa ordentligt i matberedare eller mixer, tillsätt citronsaften och florsocker, fortsätt mixa.
  9. Vänd i yoghurten i mangomixet, och pressa genom en sil, ner i en bunke.
  10. Smält försiktigt gelatinbladen i en kastrull, och häll i en fin stråle ner i mangopuren.
  11. Vispa grädden fast för sig i en bunke.
  12. Vänd samman grädde med mangoyoghurten. 
  13. Låt mangomoussen ligga kvar i bunken.
  14. Smultronmousse
  15. Mixa smultronen.
  16. Blötlägg gelatinbladen.
  17. Vispa äggulor och honung i 5 min, till en fluffig o fast smet.
  18. Vispa grädden för sig.
  19. Smält gelatinbladen ihop med en grädde, svalna lite.
  20. Rör ner en sked av äggsmeten i gelatinblandningen, och rör sedan ner i resten av äggsmeten. 
  21. Vänd ner smultonmixet i äggsmeten, och vänd tillsist i grädden. Låt stå i bunken.
  22. Marängsmörkräm 
  23. Lägg äggvitor, socker och lite citronsaft i en rostfribunke, över ett vattenbad, vispa kraftigt och mät upp temperaturen till 65grader på marängen.
  24. När den är 65 grader, ta av den från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat, tillsätt då lite smör i taget, tills den får rätt konsistens, vispa ner vaniljsocker och smultronessens. Lägg 1/3 del av smörkrämen i spritspåse.
  25. Montering
  26. Dela bottnarna i 4 delar.
  27. Lägg första botten på en tårtbricks, spritsa en tunn krans med marängsmörkräm längs med kanten på botten, fyll upp innanför kanten med mangomousse. 
  28. Lägg en till botten på mangomoussen.
  29. Spritsa igen marängsmörkräm runt kanten, fyll upp med Smultronmousse.
  30. Lägg en tårtbotten uppepå.
  31. Spritsa ett lager med passionsmoussen.
  32. Lägg en tårtbotten uppepå.
  33. Gör likadant med alla bottnar, så att du har tre olika stora tårtor. 
  34. Börja med att klä in den stora tårtan men marängsmörkräm, ta hjälp av en spatula eller nått annat. Fortsätt med dom andra tårtorna.
  35. Plasera den största tårtan på det fat/bricka som den ska serveras på. Stick in sugrör från ovansidan in i mitten på tårtan, ca 9st, klipp av längst med tårtan.
  36. Gör likadant med sugrör i den mellanstora tårtan.
  37. Placera den mellanstora ovanpå den största, och sen den minsta på den mellanstora. Så där... Har du en trevåningstårta:)
  38. Bättra på med lite marängsmörkräm. Om det behövs, och dekorera med färska blommor.