Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Alexander-tårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

En barnsligt god och lättbakad tårta med syrliga hallon som bryter av mot den söta marängen. Bottnarnas kanter har vi dekorerat med strössel innan gräddningen. Det fastnar lätt och klarar gräddningen på 100 grader, gärna i varmluftsugn. Förbered gärna chokladtryffeln dagen innan serveringen så att den hinner tjockna.

Recept av Mia Öhrn.

Ingredienser

8 bitar

Marängbottnar:

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • strössel

Chokladtryffel:

  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung, glykos eller vit sirap

Hallongrädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g hallon, färska eller frysta och tinade
  • strössel och flaggspel till dekor

Så här gör du

  1. Marängbottnar: Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret. Tillsätt resten av strösockret när äggvitan börjar bli fluffig, och vispa på hög hastighet till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd försiktigt ner det i marängen.
  2. Rita upp tre cirklar som mäter knappt 20 centimeter i diameter på bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirklarna. Strö strössel längs kanterna på bottnarna.
  3. Grädda båda plåtarna samtidigt med varmluft i 100 grader i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen men låt bottnarna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Är du otålig kan du grädda marängerna en liten stund till och sedan ta ut dem direkt. Har du inte varmluftsugn får du rita ut två bottnar på en enda plåt och göra dem lite tjockare.
  4. Chokladtryffel: Hacka chokladen grovt. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt smälta ihop på svag värme. Rör då och då och dra kastrullen från plattan när tryffel är blank och slät. Låt tryffeln svalna och tjockna, helst i rumstemperatur över natten, men är du otålig kan du ställa in den i kylen i cirka 1 timme. Rör om då och då och passa så att tryffeln inte blir för hård och kall.
  5. Hallongrädde: Strax innan tårtan ska serveras mosar du hallonen och vispar grädden fluffig och fast men inte för hård. Vänd ner hallonmoset slarvigt i grädden.
  6. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på en tredjedel av chokladtryffeln och därefter hälften av hallongrädden. Lägg på nästa marängbotten och bred på nästa tredjedel av tryffeln och resten av hallongrädden. Avsluta med den sista marängbotten och dekorera med resten av chokladglasyren, strössel och flaggspel.