Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ala Abasis falafel med hemlagat tunnbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Falafelsmet

  • 300 g kokta kikärtor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st stor riven lök
  • 1 st stor finriven mjölig potatis (finaste delen på rivjärnet)
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt och svartpeppar
  • Till fritering: ca 8 dl matolja, beroende på hur stor kastrullen är.

Sås

  • 1 msk tahini
  • 1/2 dl färsk pressad citron
  • färsk rödchili
  • 2 dl matlagningsyoghurt/ yoghurt
  • 1/2 dl färska örter persilja, koriander och mynta
  • salt och peppar

Bröd

  • 3 ,5 dl mjöl
  • 1 ,5 dl vatten
  • salt
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk bakpulver eller 12,5 g jäst

Salladen

  • Saltgurka eller vanlig gurka, långa strimlor
  • Isbergssallad, finhackad
  • Tomater, finhackad
  • Grönlök (vårlök), finhackad
  • Röd paprika, fin hackad

Så här gör du

  1. Häll av vattnet från kikärtorna och mixa dem med stavmixer eller mixer, blir det för torrt kan du tillsätta lite olivolja.
  2. Tillsätt kryddorna persilja, lök, vitlök, potatis oh potatismjöl, rör om väl oh låt stå o dra sig i 30-40 minuter.
  3. Blanda tahini och den pressade citronen i en skål, tillsätt matlagningsyoghurten och rör om väl.
  4. Hacka chilin och blanda ner med örterna i såsen. Salta och peppra efter smak. Täck såsen med plastfolie och lägg in i kylskåpet till servering.
  5. Börja med att sätta ugnen på 230 grader, lägg i två stycken plåtar och lätt dem bli riktig varma. Blanda alla ingredienser till brödet i en bunke. Knåda degen i tre minuter och rulla dem lika stora som pingisbollar. Låt dem vila under duk i ca 10-15 min. Baka ut bullarna tunt som tunnbröd och lägg på plåten och grädda till dem har fått färg och är krispiga. När brödet är klart ska du blöta ner dem och lägga under handduk tills de blir mjuka. Alternativt kan du servera bröden hårda för lite krispighet.
  6. Hetta upp olja i en kastrull och rulla falafelsmeten till små bollar och stek dem gyllenbruna, det bör ta ca 3-5 min, håll uppsikt så du inte bränner dem.
  7. Servera på följande sätt: Lägg i salladen och falafeln och såsen i brödet och vik ihop som en tortilla.