Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ahlgrens tårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

10 portion

Botten

  • 3 st ekoägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao

Chokladsnittar till tårtans kant

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Mousse

  • 7 dl vispgrädde
  • 200 g Ahlgrens bilar (+ en påse till garnering)

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa socker och ägg riktigt pösigt och vitt. Tillsätt det heta vattnet under omrörning (går bra med så varmt som går o få i kranen). Rör ner mjöl, bakpulver och kakao till en jämn, klumpfri smet. Häll smeten i formen och baka i ca 35-40 min. Låt svalna.
  2. Chokladsnittar: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker pösigt, blanda i övriga ingredienser. Dela degen i två delar. Rulla till längder och platta till med ett finger. Ställ in i ugnen, grädda i ca 15 min. Längderna ska först bli höga och sedan sjunka ihop, det är det som gör dem läckert sega. Skär bort kanterna på längderna och skär sedan snittar på snedden, låt svalna.
  3. Mousse: Värm grädden med bilarna i, rör tills bilarna helt smält. Låt INTE grädden koka! Ställ i en skål i kylen och låt svalna helt innan moussen vispas fluffig med elvisp.
  4. Montering Skär den helt avsvalnade botten i tre lager. Dela upp moussen i tre lika stora delar. Fyll de två tårtlagren och bred sedan den tredje delen mousse utanpå tårtan. Skär av ena änden på chokladsnittarna så du får en ”rak” ände. Sätt fast snittarna runt om tårtan med den raka änden nedåt. Sätt gärna ett band runt både för att det är snyggt och för att stabilisera den. Lägg en påse bilar ovanpå. Klart!