Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äggvåfflor med kanelstekta äppelskivor & crème anglais

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer

Grundrecept på frasvåfflor

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl iskallt vatten
  • 1 krm salt
  • 4 dl vispgrädde
  • smör till gräddning

Crème anglais

  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 ,5 msk strösocker

Äppelskivor

  • 2 st äpplen
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • Smör till stekning

Så här gör du

  1. Vispa ihop mjöl, vatten och salt i en bunke till en jämn smet.
  2. Vispa grädden till tjockt skum med elvisp och vänd ner i smeten med en slev (vispa inte!)
  3. Smörj våffeljärnet med en klick smör och grädda våfflorna tills de blivit frasiga och gyllenbruna. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler så de behåller fraset.
  4. Snitta vaniljstången och låt den koka upp tillsammans med mjölken och grädden i en tjockbottnad kastrull. Dra kastrullen av värmen och låt stå med lock i en kvart.
  5. Vispa äggulor och socker i en bunke med en elvisp tills blandningen tjocknat.
  6. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken och fiska upp stången.
  7. Häll gräddmjölken över äggblandningen. Vispa ihop försiktigt med en ballongvisp.
  8. Diska ur kastrullen ordentligt så att inga mjölkrester finns kvar, annars bränner såsen vid nästa steg.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på medelvärme tills skummet försvunnit och såsen börjar tjockna. Tillräckligt tjock är den när den kan täcka baksidan av en sked och du kan dra ett streck utan att den går ihop. Såsen får inte koka eller sjudas för länge, då skär den sig.
  10. Häll såsen genom en sil ner i en skål. Du kan kyla skålen i kallt vatten och sedan förvara den i kylskåp under plastfilm.
  11. Kärna ur äpplena och skala dem om du vill. Skär dem i tunna klyftor eller skivor.
  12. Hetta upp en stekpanna med en klick smör i och stek äppelskivorna med socker och kanel i några minuter tills de mjuknar. Servera dem till äggvåfflor, ät med kniv och gaffel och doppa i crème anglais.
  13. Jästa äggvåfflor blir lite mer robusta än frasvåfflorna. Smetana är en relativ nyhet i våra mejeridiskar, men den krämiga syrade grädden är en klassiker i Ryssland.
Du kanske även gillar