Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äggost – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Här kommer Bohusläns stolthet, äggosten. Men hur beskriver jag smaken? Texturen är som en kall ostkaka fast lättare – snarare mer som en pudding. Smaken är söt med en lätt syrlighet från gräddfilen, och den smakar så härligt naturligt på något vis. Mamma gör den varje jul och den sitter som ett smäck efter julbordet. Serveras helst med lättvispad grädde och salmbärssylt. Här är det bra om du har en äggostform.

Mina kära äggostexperter delas upp i två läger: Team mamma: Du rör om medan massan sjuder (så gör jag). Team Johanna (lite mer hardcore): Du rör endast ihop äggsmeten med mjölken så att det blandas, sedan rör du inte alls! Den är klar när du kan ”dra runt” hela massan med träslev.

Så röra eller inte röra, det är frågan – gör det som känns rätt för dig!

TIPS! Använd ett durkslag om du inte har en äggostform. Och björnbär går lika bra som salmbär. Köpesylt också, för den delen.

Recept ur Linn Utbults bok ”Salt som socker” (Bonnier fakta). Linn vann Hela Sverige bakar 2018. Boken finns på bland annat Adlibris och Akademibokhandeln.

Ingredienser

15 portioner
  • 3 l mjölk 3%
  • 9 ägg (ca 470 g)
  • 3 dl gräddfil (300 g)
  • 1 dl strösocker (90 g)

Till servering

  • färska bär
  • lättvispad grädde
  • sylt

Så här gör du

  1. Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
  2. Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
  3. Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 15 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
  4. Ställ äggostformen på en bricka.
  5. Ta upp massan med en hålslev och varva den med socker i äggostformen.
  6. Låt äggosten stå kallt tills all vassle runnit bort, ca 6 timmar. Jag brukar låta den stå i kylen över natten.
  7. Stjälp upp på serveringsfat och garnera med färska bär. Servera äggosten kall med lättvispad grädde och sylt.