Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äggost – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

15 portioner
  • 3 l mjölk 3%
  • 9 ägg (ca 470 g)
  • 3 dl gräddfil (300 g)
  • 1 dl strösocker (90 g)

Till servering

  • färska bär
  • lättvispad grädde
  • sylt

Så här gör du

  1. Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
  2. Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
  3. Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 15 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
  4. Ställ äggostformen på en bricka.
  5. Ta upp massan med en hålslev och varva den med socker i äggostformen.
  6. Låt äggosten stå kallt tills all vassle runnit bort, ca 6 timmar. Jag brukar låta den stå i kylen över natten.
  7. Stjälp upp på serveringsfat och garnera med färska bär. Servera äggosten kall med lättvispad grädde och sylt.