Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ägg- och mandelkaka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 4 ägg
  • 4 msk florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk fint hackad flisad mandel
  • 1 bittermandel, skållad och skalad
  • 8 msk vetemjöl

Till servering och garnering

  • 3 dl hjortronsylt
  • 1 dl lingon
  • Lätt vispad grädde
  • Florsocker

Så här gör du

  1. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden och blanda ner den. Skålla, skala och riv bittermandeln, finhacka mandelflisorna. Tillsätt till äggsmeten. Vänd ner mjölet.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd till sist ner i smeten.
  3. Häll smeten i en väl smord form och grädda kakan i ett vattenbad på 200° i cirka 30 minuter. Den är färdig när den börjar spricka lite på ytan.
  4. Värm hjortronsylt och lingon i en kastrull och vispa grädden.
  5. Pudra kakan med florsocker och servera med grädde och sylt.