Ägg & avokadokräm på rostat bröd

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 portioner
- vatten
- 1 msk ättikssprit
- 1 tsk salt
- 4 ägg
- iskallt vatten
Picklad lök
- 1 rödlök
- 1/2 msk strösocker
- 1 tsk äppelcidervinäger
Kräm
- 1 förpackning fryst avokado, 250 g, tinad
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk färskpressad limesaft
- 1 mild spansk pepparfrukt
Till servering
- 8-10 cocktailtomater
- 4 skivor rostat formbröd
- salt
- nymalen svartpeppar
- tabasco
Så här gör du
- Fyll en låg, vid kastrull med vattnet tills det når cirka 10 cm från botten. Tillsätt ättikssprit och salt. Koka upp.
- Minska värmen, vattnet ska inte koka, bara sjuda. Knäck äggen i var sin liten kopp. Koka gärna ett ägg i taget: låt ägget försiktigt glida ner i vattnet. Sjud 3–4 minuter, tills äggvitan stelnat men gulan fortfarande är krämig. Ta upp ägget med hålslev och lägg i en skål med isvatten, för att avstanna kokningen och ta bort ättikssmaken.
- Picklad lök: Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda dem med sockret tills löken börjar safta sig. Blanda i vinäger.
- Kräm: Mixa ihop avokado, crème fraiche och limesaft till en slät kräm. Dela, kärna ur och finhacka peppar frukten. Blanda den i krämen.
- Fördela avokadokrämen och skivade cocktailtomater på bröden. Toppa med ägg och lök. Salta, peppra och droppa över lite tabasco.

Du kanske även gillar