Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Adventskrans

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1/2 g saffran
  • 3/4 dl socker
  • en nypa salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl


Fyllning

  • 75 g smör eller margarin
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 150 g riven mandelmassa
  • 2 dl russin

Så här gör du

  1. 
Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av mjölken.

  2. Tillsätt saffran, socker, salt och smör.
  3. 
Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig och elastisk deg, minst 15 minuter i maskin. Låt jäsa i 1 timme.
  4. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla den till en rektangel.

  5. Bred på smör och strö över vaniljsocker, den rivna mandelmassan och russin. Rulla ihop kakan till en rulle.
  6. 
Lägg rullen i en ring på ett bakplåtspapper och nyp ihop ändarna.
  7. 
Skär snitt med jämna mellanrum på ovansidan av cirkeln och låt jäsa i 40 minuter.

  8. Värm ugnen till 200 grader.

  9. Pensla kransen med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.