Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Adventsbröd med mandelfyllning

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

2 stora bröd

Fyllning

  • 100 g skållad mandel, blötlagda i vatten i 1 timme
  • 1 dl ekologiskt råströsocker
  • 1 dl ekologiska sultanrussin, blötlagda i 1 dl glögg i 1 timme
  • 50 g smör

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran, 2 kuvert
  • 2 dl strösocker
  • 25 g jäst för söta degar
  • 4 dl vetemjöl special eller annat vetemjöl med hög proteinhalt
  • 4+8 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 tsk salt

Till pensling

  • 1 ägg

Till garnering

  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Fyllning: Börja med att blötlägga mandlar och russin. Låt mandlarna rinna av. Lägg dem i matberedare med kniven monterad. Tillsätt sockret och kör till en slät massa. Tillsätt russin med glögg och smör och mixa samman. Lägg i en skål.
  2. Deg: Värm lite av mjölken och tillsätt stött saffran med lite av sockret. Smula jästen i degbunken och tillsätt mjölk- och saffrans- blandningen med resten av mjölken och sockret. Blanda ner 4 deciliter vetemjöl special plus 4 deciliter vetemjöl, arbeta degen med köksmaskinens degkrok på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila och jäsa i 30 minuter under bakduk.
  3. Tillsätt resten av mjölet, ägg, smöret i klickar och salt. Arbeta degen ordentligt tills den släpper från kanterna. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar, kavla ut till avlånga plattor, cirka 18 × 38 centimeter.
  4. Lägg över en platta på en plåt med bakplåtspapper. Bred hälften fyllning på plattan och täck med en deg- platta. Platta till dem och nyp till i kanterna. Klipp små snitt i kanten och fläta kanten. Forma och vik den inåt, så att kanten ser fin ut. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Gör likadant med de två resterande delarna av degen på en annan plåt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna på plåten i 5 minuter, lägg över på bakgaller och låt dem svalna under bakduk. Skär i bitar vid serveringen.