Logga in här

Adjapsandal med lamm

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Adjapsandal

  • 1 st aubergine, liten, tärnad
  • 1 st gul lök, liten grovhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 st paprika, röd, tärnad
  • 2 st tomater, små tärnade
  • 1 knippe persilja, grovhackad
  • 1 knippe koriander, grovhackad
  • 1 knippe basilika, grovhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar och ev honung

Lulja kebab

  • 500 g finmalen lammfärs, inte för mager
  • 1 tsk sumak
  • 10 st tunna ringar av gul lök
  • 1 dill
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Adjapsandal Skala och tärna auberginen, lägg i durkslag och blanda ned 2 tsk salt. Låt stå i 30 minuter. Pressa försiktigt ut vätskan innan tillagningen. Låt löken och vitlöken svettas i olivolja på medelvärme till dess löken är genomskinlig. Tillsätt de övriga grönsakerna och låt sjuda i 30 minuter till dess att alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och peppar och eventuellt någon tesked honung. Lägg upp på tunna bröd, typ mjuka tacobröd. Smakar bäst vid rumstemperatur.
  2. Lulja kebab Lägg lökskivorna med dillen i vinägern, se till att vinägern täcker löken, låt dra i 20 minuter. Blanda den finmalna lammfärsen med kryddor till en fast smet, om du inte får tag på lammfärs som är minst 20% fett kan du blanda ned fläskfärs eller annat fett till motsvarande 20%. Forma färsen runt grillspett som långa korvar. Grilla på hög värme tills köttet är lätt rosa mot spättet. Drag av kebaben från spätten och lägg upp dessa på grönsakerna, pudra över sumak, eller servera med citronskivor och toppa med lökskivorna och dillen.