Logga in här

Ädelostpaj med rökt skinka och primörer


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg:


  • 3 dl vetemjöl

  • 150 g smör

  • 1 krm salt

  • 2 msk kallt vatten


Fyllning:


  • 3 ägg

  • 3 dl mjölk

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm nymalen vitpeppar

  • 240 g ädelost

  • 2 dl västerbottenost


Topping:


  • 150 g rökt skinka

  • 1 knippe sparris

  • 1 knippe rädisor

  • 1 gurka

  • 70 g rucola

  • olivolja

  • saft av citron


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman mjöl, smör, salt och vatten till en deg.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, 24 centimeter i diameter. Nagga skalet med gaffel. Låt vila i kylen minst 30 min. Täck pajskalet med folie och fyll med baktyngder. Förgrädda i ugnen 10-15 minuter. Sänk värmen på ugnen till 200 grader.

  3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten. Häll äggstanningen i pajskalet.

  4. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
  5. 
Koka sparris och rädisor ett par minuter i lättsaltat vatten. Spola dem i kallt vatten. Hyvla gurkan i långa remsor på längden med hjälp av en osthyvel. Blanda med salladen och ringla över olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

  6. Toppa pajen med rucola, några skivor skinka och de lättkokta primörerna. Avsluta med lite olivolja och några droppar saft av citron.