Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ostpaj – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 163 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • Kallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 dl riven god lagrad ost, svecia, präst eller västerbottensost
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt

Sås

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 dill finhackad
  • 1-2 tsk ättika
  • 1 tsk socker salt

Sallad

  • 1 huvud frisesallad med mycket gult
  • 1 huvud eklbladsallad
  • 1 ask machesallad
  • 1 dill
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vatten salt
  • Ca 50 g löjrom

Så här gör du

  1. Blanda ihop mjöl och kallt smör, tillsätt kallt vatten, lite i taget tills du har en smidig smuldeg. Försöka att blanda ihop den snabbt så den behålls kall.
  2. Pressa ut degen i pajskalet, degen skall täcka hela formen och upp på kanterna. Nagga botten och låt den vila i frysen ca 20 minuter så skalet sätter sig och hålls på plats i formen.
  3. Efter att den vilat, baka i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått färg.
  4. Under tiden gör äggstanningen, blanda ägg med grädden och mjölken samt lite salt. Blanda ihop i en bunke.
  5. Riv osten och ta ut pajskalet så det får svalna innan pajen bakas igen.
  6. Rör ihop såsen, först rör ut sockret med ättika så sockret löser sig. Tillsätt finhackad lök och dill samt crème fraîche och lite salt. Låt vila i kylen innan servering.
  7. Lägg osten i botten av pajskalet och slå på äggstanningen.
  8. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
  9. I en stor salladsskål, vispa samman senap och vinäger, tillsätt olivolja droppvis så allt binder. Vänd sedan ner den salladen just du vill ha. Tillsätt även örter i salladen och smaka av med salt. Ta ut pajen, låt den svalna och servera med löjrom och sås.