Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jansson med surströmming


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

1 form
  • 1 kg mjölig potatis
  • 
2 gula lökar

  • 50 g surströmmingsfilé 

  • 1 dl ansjovisspad 

  • 3 dl vispgrädde 

  • 3 msk ströbröd
  • 
2-4 msk smör eller flytande ­margarin/smör


Så här gör du

  1. Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.

  2. Skala löken och skär den i tunna strimlor.

  3. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök och surströmming i formen, avsluta med potatis överst.

  4. Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.

  5. Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå.

  6. Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader cirka 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om ­potatisen är mjuk, då är din Jansson färdig.