Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lägga in sill – recept på 3 sorters sill

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 burk per smaksättning

Grundrecept på gravad sill

  • 1 kg färsk sillfilé
  • 7 dl vatten
  • 2 1/2 msk salt
  • 1 dl ättika

Dillsill

  • ca 300 g sillfiléerna
  • 1 dl hackad dill
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl majonnäs
  • skalet och saften av 1 citron
  • salt och peppar

Basilika- och parmesanostsill

  • ca 300 g sillfiléerna
  • 1 färsk basilika
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche

Sill med anis och lime

  • ca 300 g sillfiléerna
  • 2 salladslökar
  • 3 lagerblad
  • 3 stjärnanis
  • skalet av lime
  • 2 dl vatten
  • 1 msk honung

Så här gör du

  1. Grundrecept sill: Dra skinnet av sillfiléerna och lägg dem i en bunke.
  2. Blanda vatten, salt och ättika och häll över filéerna. Låt stå cirka 12 timmar.
  3. Häll bort spadet och låt filéerna rinna av ordentligt. Blanda med valfri smaksättning.
  4. Dillsill: Skär sillen i bitar och blanda med dill, senap och majonnäs.
  5. Rör ner skalet och saften av citronen och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg sillen i en burk.
  7. Basilika och parmesandill: Skär sillen i bitar och blanda med hackad basilika, parmesanost, majonnäs och crème fraiche.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg sillen i en burk.
  10. Sill med anis och lime: Skär sillen i bitar och strimla salladslöken. Lägg i en glasburk och stick ner lagerbladen längs sidorna på burken.
  11. Krossa stjärnanisen lite lätt och lägg i en kastrull. Skär skalet av limen, helst så att det vita precis under skalet inte kommer med. Strimla skalet och lägg det i kastrullen tillsammans med vatten.
  12. Tillsätt honung och låt koka upp. Ta kastrullen av plattan och låt lagen svalna helt.
  13. Häll lagen över sillen och ställ in den i kylen tills den är helt kall.