Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här


Nässelsoppa med pepparrotsgrädde

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1/2 gul lök
  • 5 dl + 1 dl vispgrädde
  • 1 l grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 8 msk nässelpuré (se recept nedan)
  • olivolja att ringla över
  • salt, nymalen vitpeppar

Nässelpuré

  • 300 g nässlor
  • 100 g spenat vatten
  • salt

Så här gör du

  1. Börja med purén. Koka upp vatten och salt i en kastrull (2 msk salt per liter vatten). Lägg i nässlorna och låt dem sjuda i 2–3 minuter. Häll av vattnet och kyl ner nässlorna i ett isvattenbad. Häll av isvattnet och mixa nässlorna med spenaten till en grön kräm.
  2. Skala och finhacka löken. Häll 5 deciliter grädde i en kastrull, lägg i löken och reducera – koka ihop – tills hälften av grädden återstår. Häll i buljongen och låt sjuda i 5 minuter till.
  3. Vispa 1 deciliter grädde. Smaka av med pepparrot, rivet citron- skal och lite salt.
  4. Tillsätt nässelpurén till soppbasen och kör med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av igen med salt, citronjuice och peppar. Servera soppan varm med en klick pepparrotsgrädde och lite olja ringlad över alltihop.