Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Owe Thörnqvist, 85, får finaste korvpriset

Han har inte bara gett varmkorven ett ansikte – utan också en sång. Nu fyller han 85 och får Korvakademiens hederspris: fenomenet Owe Thörnqvist!

”Varm korv boogie” kan väl alla?

Det stod en varm-korv-gubbe ner´ på Fyris Torg

Han måla´ korvarna svarta för han hade sorg

Han hade låda på magen

Det gillas inte av lagen…

Osv.

Bakgrunden till det som blivit alla tiders mest sjungna korvlåt var att en korvgubbe i Uppsala tvingades slå igen lådan för att verksamheten ansågs ohygienisk. Owe Thörnqvist ryckte ut till hans försvar med sin svängiga protestlåt, som blev en riktig landsplåga.

Det är över 50 år sen. Själv fyller Owe 85 den 12 mars. I samband med den stora Korvfestivalen i Globen den 29-30 mars hyllas han med Korvakademiens hederspris, som delas ut för första gången. Priset går till ”en person som i sin livsgärning gjort värdefulla insatser för korvens ställning” och är en tjusig korv i glas, skapad av konstnären Kjell Engman från Kosta. Owe är ”en unik, färgstark och glädjespridande ambassadör för korven”, heter det i motiveringen som lästes upp på Korvfestivalens presskonferens i dag.

Men nu kan det avslöjas: Owes favorit är inte varmkorv.

-Nä, jag har faktiskt skapat en egen korv, berättar han. En cajunkryddad vurre som jag uppfann med recept och ingredienser som jag fick från släktingar som bodde i Kingston på Jamaica. Fast exakt vad innehållet var visste jag inte, för polisen hittade nåt skumt i min fina korv och satte stopp för den (!). Så jag uppfann en annan, fullt laglig korv, som fick heta Owes boogiekorv. Den gick bra att torka och använda som batong.

Spjuvern finns kvar, som ni märker… Vid 85 års ålder.

Grattis Owe – både till jubiléet och korvpriset!