Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Öl stark som chili – bra eller dåligt?

Stark öl eller starköl? Chilihet öl vänder upp och ned på begreppen.

Lanseringen av öl på Systembolaget nu i veckan är en rejäl smakuppvisning. Hela lanseringen dansar tango med smaknyanser och udda kryddningar och där finns till och med en öl som smakar så mycket så du förmodligen inte vill dricka den…

På Systembolagsprovningen inför den här lanseringen blev jag varnad av en kollega:

– Akta dig för den där ölen… drick den sist av alla…. den är ganska stark…, sa han.

Jag följde hans råd och valde att testa den sist av alla och hade jag inte gjort det hade det inte blivit några smaknoteringar över huvid taget. Öl var nämligen så jämrans stark och chilihettan så överdriven så den slog ut i stort sett allt av smaklökarnas förmodade neutralitet.

Men om en öl smakar så intensivt av chili – ska man verkligen dricka den då?

Jag kan tycka att Systembolaget borde sätta ett varningsklistermärke på den så att ingen ovetandes köper och dricker den i tron att det är en vanlig öl. Systembolaget brukar ju vara bra på att varna så varför inte här? Istället väljer man att beskriva den så här:

”Fruktig, het smak med tydlig karaktär av chili, inslag av citron, ananas, rosor och grapefrukt.”

Om jag skulle beskriva den skulle det bli så här:

”Extremt överdimensionerad smak av chili. Det finns förmodligen en bra öl i allt det starka men jag känner den inte.”

Man kan fundera över varför bolaget väljer att ta in den. Den är liksom så intensiv så även om den breddar utbudet på bolagets hyllor så är det få som kommer hylla den efter att smakat den.

Men ändå, jag är glad att den finns där precis som jag är glad över alla andra öl som kryddas med än det ena än det andra.

Glad för att det vittnar om en experimentlystnad. Glad för att det visar att det finns ett intresse för smaker och utveckling. Glad för att det finns tokskallar som dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad gör att min bild av vad man kan göra med det som vi kallar öl förändras, förbättras, nyanseras.

Tänk om det vore tvärtom? Tänk om experimenten skulle ligga begravda under damm och idéer om att utveckling vore av ondo? Tänk om vi skulle kunna välja på ljus och mörk öl och kanske en porter om vi verkligen bönade och bad? Det vore inte så spännande….

Sverige har idag ett kök som har nått världsrykte. En restaurangvärld som många krogintresserade tittar på, lyssnar till och inspireras av. Tänk om de som idag är toppkockar på världsnivå inte hade testat, experimenterat och vågat ta nya vägar – var hade vi varit då?

Intet ont om kalops, köttbullar och pannkakor men det är roligare, mer spännande, mer utvecklande att vi har fler maträtter att njuta av. Fler smaker att testa, fler utvecklingslinjer att följa.

Nej, jag rekommenderar inte La Calavera Catrina från Garage project. Den är nästintil omöjlig att dricka.

Dock, jag kommer ändå köpa en burk eller två, om inte annat för att hylla de som vågar, de som vill och de som gör så att jag gång efter annan kan njuta av nya smaksensationer – många bra, några mindre bra. Det blir betydligt roligare då.

Läs också: Sju svenska öl du måste smaka!

Läs också: Brill startar bar på Bishops Arms

Chili - snart i en öl nära dig!

Chili – snart i en öl nära dig! Foto: Fotolia