Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 9

Uppsala-öl på väg till Belgien, häng med till Milwaukee och Franken-festival på g!

Ölfest, ölfest, ölfest! På fredag slår Nöjesguidens Ölmässa till och startar festivalåret – utbudet är mindre svenska bryggerier och lite annat smått och gott. Platsen? Stockholm! Första passet startar vid 13, biljetter hittar du här.

För den som sparar sina pengar och sin kropp och håller en vit januari så kanske Akkurats årliga ölfest kan vara något. Franken- och Bamberg-festival kallas den och utbudet handlar om öl från…. just det!

Tysk öl av lokalt ursprung dricker i varje jag alltför sällan, festivalen på Akkurat kommer kunna råda bot på det under några dagar.

Frankenfestival på Akkurat

Sugen på att dricka hembryggd öl med belgisk prägel? Ja, det stämmer, det är dags för den årliga Belgoträffen igen. Platsen är Uppsala och datumet är den 13 februari och ölen är hembryggda och belgiska. Hur nu det går ihop….

”Årets höjdpunkt för alla (över 20 år) som vill lära sig mer om hembryggning i allmänhet och den belgiska ölkulturen i synnerhet. Massor av fantastisk öl i många varianter finns att provsmaka. Dessutom en domartävling samt deltagande i ”Folkets val” för samtliga bryggare.”

Good Guys Brew heter ett bryggeri i Karlstad och deras ölhistoria sträcker sig tillbaka till 2014. Dock, nu tar den ett rejält kliv framåt eftersom deras IPA och deras APA kommer att lanseras på Systembolaget inom kort. Öl från Karlstad, det var inte igår…

Pilot IPA från Good Guys brew

Pilot IPA från Good Guys brew. Foto: Good Guys Brew

Poppels bryggeri kan brygga god öl, det vet vi. Men de kan analysera den svenska ölmarknaden också och det visste vi inte. Poppels bryggeri har nämligen tittat igenom Systembolagets senaste statistik och hittat en hel del intressanta saker. Vilka? Ja, du kan kolla direkt i deras sammanställning här.

Poppels Belgian Wit.

Poppels Belgian Wit. Foto: Joel Linderoth.

Sugen på att besöka amerikanska staden Milwaukee? En gång i tiden var det den amerikanska ölvärldens centrum men idag är det inte riktigt så längre. Läs Anders Sandqvists reportage från Milwaukee och Portland, två städer som står för två helt olika bilder av den amerikanska ölvärlden.

Jackdaw brewery, ett av flera bryggerier i Uppsala, har lyckats exportera sin öl till Belgien. Ja, lyckats är rätt ord eftersom det tydligen varit en del administrativa vändor med ölet.

Ölet heter Saison Kongero och har bryggts tillsammans med belgiska Brouwerij Alvinne. Snygg etikett!

Kongero 2015 från Jackdaw/Alvinne.

Kongero 2015 från Jackdaw/Alvinne. Foto: Jackdaw brewery.

Läs också: Ölåret 2015 – så var det!

Läs också: Har du kollat in frågesporten om öl? 10 nya frågor varje vecka!