Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 8

Monks firar 10 år, Nya Carnegiebryggeriet tar plats i New York Times och rädsla för att den stora starken ska slås ut från Hägersten...

Ölkrogkedjan Monks café firar 10 år och man kan väl lugnt säga att de inte vilar på lagrarna, det kommer hända rejält med grejer under 2016.

Monks, som har flera ställen i Stockholm, firar 10 år den 18:e september 2016 och veckorna före jubileet kommer vara händelserika. Men redan nu märker man att det är ett speciellt år för Monks eftersom de gått ut med flera nyheter. Just nu har de amerikansk ölfestival på Sveavägen och österrikisk dito på Wallingatan och under året kommer de ha rejält med kranövertaganden på de olika pubarna.

Dessutom kommer de snart öppna dörrarna till ett nytt bryggeri i krogen i Gamla stan, ett bryggeri som drivs av andra som hyr plats i krogen. Oscha är namnet!

Vad mer? Jo, bryggaren Tomas Danko har engagerats som huvudbryggare på Monks eget bryggeri på Wallingatan och kommer hålla i bryggningar och bryggkurser under året.

Följ Monks på Facebook för att se vad som händer, det verkar bli ett händelserikt år.

Nästa vecka blir det ölkalas med Omnipollo på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm, stället är ovanligt nog ICA, men redan den här veckan – idag! – kan man dricka finöl av ovanligare slag på samma gata. Sverigepremiär för Mikkeller-krog-bryggeriet Warpigs när ett gäng fat öppnas på Bishops Arms på Folkungagatan. Riktigt spännande!

Vi får se hur länge ölen räcker…

Warpigs öl på Bishops Arms Folkungagatan

Warpigs öl på Bishops Arms Folkungagatan. Foto: Bishops Arms.

Det är väl januari? Och snart blir det februari… Det är inte de gladaste av tider men Södra Maltfabriken verkar ha hittat ett sätt att hjälpa till att bota den värsta tristessen. One Love IPA heter botemedlet och det lanseras inom kort…

One Love IPA från Södra Maltfabriken

One Love IPA från Södra Maltfabriken.

Att Nya Carnegiebryggeriet har börjat locka amerikaner till Hammarby Sjöstad är inget konstigt och de lär bli fler. New York Times har en artikel om bryggeriet och stadsdelen och jag tippar att det låter riktigt spännande för amerikanska turister på besök i Stockholm.

Jack från Nya Carnegiebryggeriet.

Jack från Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Och så slutligen, du har väl inte missat insändaren som rusat över Sveriges sociala kanaler? Den handlar på sitt sätt om hantverksöl…

”– Man har gjort det så jäkla avancerat. Jag vill bara ha min öl. Jag gillar Pripps blå eller Norrlands guld. Bara en vanlig stor stark, det är lättillgängligt för både smaklökar och plånbok.”

Tyckte du det var för mycket 08-fokus på nyheterna? Det kommer fler nyhetssvep!

Läs också: Testa dig själv! Vad kan du om öl? Kolla in frågesporten

Läs också: Ölfestivaler i Sverige – kolla in listan