Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 75

Busstur till ölen, bröderna Bommen expanderar, amerikansk öl på Bishops och en rejäl laddning med nyheter på bolaget!

Här är en idé som alla borde hoppa på, en busstur som går mellan olika lokala bryggerier. Det är gotländska bryggeriet Hop Shed brewery som kör bussturen och den som bokar plats för en tur får besöka lokala bryggerier och producenter och testa deras öl eller snus eller whisky. Låter som en perfekt idé för att sprida de tre k:na; kunskap, kärlek och kvalitet!

Hop Shed har för övrigt precis plockat hem ett större bryggverk för att kunna expandera sin produktion, kul med ännu mer gotländsk öl!

Hop Shed Brewery Tours

Hop Shed Brewery Tours.

***

Ny vecka och nya utmaningar! Nästa vecka kommer det nämligen nya öl på Systembolaget. Den 4 juli kommer ett lokalt släpp som innehåller en hel del helt nya bryggerier för vad sägs om Lidhby gård bryggeri, Fors bryggeri och Den bryggande holländaren?

Dessutom nytt från redan kända bryggerier som Dugges, Grebbestads bryggeri (3 nya!), Barlingbo bryggeri och Klackabackens bryggeri och många, många fler. Allt som allt kommer det 59 (!) nya öl på måndag – vilket tempo vi har i Sverige just nu!

Dessutom kommer samarbetsölen mellan Sundbybergs köksbryggeri och hembryggarna Daniøl som jag skrev om för en tid sedan – deras Lemongrale måste jag testa. Och så kommer Brekeriets Rhuboise, Närkes Pors & Tvärs och Proviants första öl på bolaget. Ölfest är bara förnamnet!

Här är listan på nyheterna!

***

Som om det inte är nog så kommer det nya öl på Systembolaget den 8 juli – återkommer till dem inom kort!

***

Inte nog med att Södermalm i Stockholm på kort tid får två folkölsbutiker, nu kommer en hantverksläskbutik också. Det är David Gray som öppnar butik på Renstiernas gata och utbudet är enormt – 300 olika läsk har han i butiken och dessutom upp mot 2000 tillgängliga. Hantverksläsk ligger i tiden så klart och bland annat har danska To øl nyligen startat läsktillverkning under namnet Brus. Namnet på den nya butiken är Soda nation.

Mer om butiken här.

***

Den 4 juli är ju den amerikanska nationaldagen och jag har tidigare berättat att Nya Carnegiebryggeriet slår till med stort kalas, bland annat med Steve Hindy på plats. Bishops Arms-kedjan vill inte vara sämre de och slår till med USA-tema hela veckan från den 4 juli till den 10 juli. Amerikanska öl i fokus och en del specialare här och var kan man tänka…

***

Bröderna Bommen bryggeri utanför Sundsvall expanderar och hoppas få ut sina öl på Systembolaget före 2016 har blivit historia. Genom att söka och få ett investeringsstöd från Länsstyrelsen så kan de investera i nya jästankar och kommer på så sätt kunna öka produktionen rejält.

De hoppas också kunna starta en restaurang i anslutning till det utbyggda bryggeriet.

– Det är viktigt för oss att vår öl passar med mat, vi hoppas att ställen ska kunna erbjuda en god öl som ger någonting till rätten. Någonting annat än vin, säger Richard Hansson till Sundsvalls tidning.

***

Läs också: Öl på Systembolaget – nyheter och tester

Läs också: Han vill bli kungen av folköls-Sverige