Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 74

Allt du vill veta om Orval, Ängöl dubblar produktionen och så har hockeylegendaren fått sin egen öl. Kolla in nyheter om öl!

Visst gillar du ölen Orval? Och visst dricker den den alltför sällan? Jag tror att du kommer dricka den mer efter att ha läst den här artikeln (på engelska) som på ett väldigt tydligt och avmytologiserat sätt berättar historien om den belgiska ölen Orval. En öl som har vunnit fler och fler anhängare de senaste 15 åren och som bara exporterar 8 % av sin produktion. Och en öl som nästan är den enda ölen som det belgiska bryggeriet tillverkar…

Artikeln hittar du på Belgian Smaak – en sajt/blogg som är intressant att följa.

***

Kalmarbryggeriet Ängöl har flyttat till nya lokaler och fördubblar därmed sin kapacitet från 100 000 liter/år till 200 000 liter/år. Nytt och fint har det blivit och för den som vill kolla så guidar bryggaren Jonas Lindgren runt i bryggeriet i den här filmen från 24Kalmar.

Flaskor på Ängö kvartersbryggeri.

Flaskor på Kalmarbryggeriet Ängöl. Foto: joel Linderoth.

***

På väg till Gotland under Almedalsveckan? Då får du inte missa paneldebatten om den svenska bryggeriboomen som Sveriges bryggerier anordnar. ”Bryggarboomen – från 100 till 250 på tre år” är rubriken och panelen samlar representanter från politiska partier, från bryggerier, från Systembolaget och från Livsmedelsföretagen. Kan helt klart vara intressant att lyssna till!

Du hittar allt om paneldebatten här.

***

Du gillar humle, eller hur? Att humle är en av de finaste ingredienserna i öl det vet vi sedan länge men att humle kan användas för att rädda de världsviktiga bina, det visste vi inte. Men nu vet vi…

Tester visar nämligen att humle kan användas för att bekämpa skadedjur som ger sig på bin och därmed kan man hjälpa bin att bli livskraftigare och få bina att pollinera mer så att det blir mer humle…. Ett ganska gott cirkelresonemang!

Du kan läsa om forskningen här.

***

Just nu är fotboll sporten på allas läppar (Go Island!) men året runt är ishockey i fokus för än det ena, än det andra. Som nu när det kanadensiska bryggeriet Block Three Brewing berättar att de ska brygga en tjeckisk lagervariant vid namn Jaromir Czech Lager, den lär sälja en del i det hockeytokiga Kanada. Time for a cross czeching?

***

Läs också: Snart är det dags, öl till kräftkalaset hittar du här!

Läs också: Bra öl under 15 kronor – kolla in listan