Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 7

Oceanbryggeriet flyttar, De Molen brygger med St Eriks och nytt försök till definition av hantverksöl. Ölnyheter? Javisst!

Oceanbryggeriet i Göteborg är på väg mot nya mål! Bryggeriet kommer att flytta till Mölndal och lämnar därmed de klassiska lokalerna där Lyckholms en gång huserade. Ambitionen är större produktion, säger Thomas Bingebo som är bryggare på Oceanbryggeriet.

”Vi kommer ha samma bryggverk men vi kompletterar med fler tankar. Vi kommer ha möjlighet att brygga mer öl på vår utrustning per år. Tidsplanen är inte riktigt mitt bord men 2017 ska det vara klart.”

Ocean Arbetarporter från Oceanbryggeriet.

Ocean Arbetarporter från Oceanbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Tempel brygghus, Brekeriet, Omnipollo och Närke Kulturbryggeri – grattis! Ni är nämligen bäst i Skandinavien på att brygga öl, i varje fall om man tycker som Spike Carter som skrivit om de bästa ölen i Norden i affärstidningen Bloomberg Business.

”Whether it’s a tea-steeped sour, or a boozy, liquor-infused stout, the approach from brewing to bottling is precise and immaculate.”

Ganska trevlig läsning, bubblande av brittisk formuleringskonst!

Det blir en Falköpings Ölfestival i år också! Premiären förra året gav mersmak och precis som förra året så kommer de medverkande bryggerierna ha max 10 mil till Falköping – lokalt så det förslår. Hur många bryggerier blir det då? Jo, 6 bryggerier kommer vara med på festivalen som hålls den 21 maj. Bland medverkande bryggerier hittar vi Wifetrap brewery, Nya Victoria bryggeri och Åsalids bryggeri.

Mer om Falköpings Ölfestival hittar du på deras Facebook-sida.

När Olivier Menno från De Molen kommer till Sverige för att ha en tap take over på Omnipollos Hatt (25 januari) så tar han inte bara med sig öl, nej han ska brygga öl också. St Eriks bryggeri tar emot den väl sedde bryggaren för en liten tête-a-tête i bryggeriet. Resultatet? Ja, det får vi se…

St Eriks IPL från St Eriks bryggeri.

St Eriks IPL från St Eriks bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Vad är hantverksöl? Egentligen? Erkänn att du fått frågan och också besvarat den men erkänn också att det inte är helt lätt? Passion? Hantverk? Småskaligt? Och så vidare.

Ölskribenten Christian Andersen har gjort ett (nytt) försök till att definiera hantverksöl och det är intressant läsning. Du behöver inte hålla med och du behöver inte hålla mot men det kanske sätter fart på tankarna igen.

”Og in my humle opinion handler craft beer ikke nødvendigvis om håndværk. Det handler sådan set heller ikke om størrelsen på bryggeriet.”

Läs också: Här hittar du fler nyheter om öl