Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyheter om öl – 2016 – 68

Finaste auktionen har satt igång, Swedish brewing startar egen bar och Sierra Nevadas öltänk är stort - mycket stort! Kolla in nyheterna!

Nu har öl-konnässören Jens Skrubbes konstgalleri öppnat och därmed även auktionen på de på galleriet hängda konstverken. Inte med ölmotiv men ändå med tydlig öl-koppling, bland annat har den belgiske bryggaren Kris Herteeler bidragit med några riktigt fina konstverk. Och så finns där verk av öl-kopplade illustratörerna Marcus Gunnar Pettersson, Karl Grandin och Sara Nilsson och foton av Trädskogens bryggeris Robert Helberg.

In och bjud, överskottet går till Barncancerfonden!

Handskiss av Karl Grandin.

Handskiss av Karl Grandin.

***

Ja, så här kan man ju också göra – ta och starta sin egen bar. Det är precis vad Viggo Engström som driver Swedish brewing company har gjort – startat baren Swedish Brewing Beer & Bubbles. Den ligger i Stockholm, på Regeringsgatan, och den har har 7 egna brygder på kran och en del annat också. Till att börja med är ambitionen att köra krogen i 6 månader, sedan får bryggar-Viggo se vad som händer.

Härligt initiativ!

SBWF-Swedish-brewing

Swedish brewing på Stockholm Beer 2015. Foto: Joel Linderoth.

***

Carlshamn Craft Beer Festival – hur låter det? Den lilla ölfestivalen kommer tillbaka för andra året och som namnet avslöjar så är det i Karlshamn det händer. Datum? Den 20 juli och det tilldrar sig på Gourmet Grön. Bakom evenemanget ligger Robert Helberg på Helbergs Humle. Fint!

***

Zwanze Day 2016 kommer att infalla den 1 oktober. Zwanze Day är ju den där dagen då ett särskilt antal utvalda krogar runt om i världen får servera specialöl från belgiska bryggeriet Cantillon. Svenska Akkurat brukar ingå i listan, jag tror att det blir detsamma i år.

***

Drycks.se är ett namn på en ny sajt/portal/köparena där vi som konsumenter kan beställa öl som sedan levereras till Systembolaget. Den har inte lanserats ännu men jag tippar att den kommer fungera ungefär som Vinguiden.se där man kan lägga ihop sin beställning och sedan skickas den till Systembolaget.

Om Drycks kommer innehålla mer än Vinguiden och för den delen Systembolaget återstår att se. Lansering inom kort.

***

Att producera öl är att använda naturens råvaror till något som kanske inte är helt nödvändigt. Öl, liksom, vi skulle ju klara oss utan denna dryck egentligen…

Men om man vill brygga öl så är det bra om man gör det med höga ambitioner med miljöarbetet. Sedan länge vet vi att Sierra Nevada har höga ambitioner, både med öl och miljö, och deras nya bryggeri i North Carolina har precis fått en klassning som visar att de tänker på detta. Bra gjort så klart och snart nog kommer det förhoppningsvis vara självklart med en så tydlig strategi vad gäller återvinning och miljöarbete.

“Honestly, it’s not about selling beer for us,” said Manley of the certification. “We’re clearly proud of it, but is it going to sell beer? Probably not. But it’s the right thing to do. In an ideal world, it’s what companies should do.” – Bill Manley från Sierra Nevada till All about beer.

Celebration Fresh Hop IPA från Sierra Nevada Brewing

Celebration Fresh Hop IPA från Sierra Nevada Brewing. Foto: Joel Linderoth.

***

Läs också: Test av session IPA? Då ska du kolla här!

Läs också: Fler ölnyheter? Då kollar du här!